1821-2021: 200 χρόνια ιστορίας και υπερηφάνειας

Με δέος, θαυμασμό και συγκίνηση γιορτάζουμε φέτος 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική επανάσταση του 1821, μια σπουδαία ιστορική στιγμή, η οποία οδήγησε στην γέννηση του ελληνικού κράτους και αποτελεί συνάμα ψηφίδα της Παγκόσμιας ιστορίας. Μια επανάσταση που είχε ως αφετηρία τα ιδεώδη της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης.

Τα όπλα αποτελούσαν το βασικότερο κομμάτι για τη συμμετοχή των Ελλήνων στον αγώνα. Γι’ αυτούς ήταν ιερά και αντιπροσώπευαν την μαχητικότητα και την περηφάνεια τους, ενώ πολλοί από τους αγωνιστές είχαν προσδώσει και όνομα στα όπλα τους. Επίσης, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ενδυμασίας τους.

<< Ορκιζόμεθα δε προπάντων ότι, μεταξύ ημών και των τυράννων της πατρίδος μας, το πυρ και ο σίδηρος είναι τα μόνα μέσα της διαλλαγής και τίποτε άλλο>>

Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση και ανάλυσή  κάποιων από τα κυριότερα όπλα της Επανάστασης του 1821.

ΧΑΡΜΠΙ

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Το χαρμπί ήταν ένα όπλο με πολλαπλές χρήσεις. Όταν ήταν μέσα στη θήκη του, το χρησιμοποιούσαν για να γεμίζουν τα όπλα και να τροχίζουν τα σπαθιά, ενώ όταν ήταν έξω από τη θήκη, μετατρέπονταν στο πιο φονικό όπλο των αγωνιστών. Το χαρμπί ήταν ένα κοφτερό και μυτερό όπλο. 

ΠΙΣΤΟΛΑ Ή ΡΟΚΑ

Πηγή: ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Η πιστόλα ήταν ένα κοντόκανο όπλο, μονόκανες ή δίκανες. Η δίκανη πιστόλα ονομαζόταν και διμούτσουνη. Συνήθως, ήταν ασημένιες επίχρυσες πιστόλες, μήκους 58 εκατοστών. Τα όπλα αυτά ήταν πάντα στολισμένα με αχιβάδες, κανόνια, πελέκεις, ακόντια, λάβαρα και φυτά. Οι μηχανισμοί πυροδότησης είναι ευρωπαϊκοί.

ΤΡΟΜΠΟΝΙ

Πηγή: Ποια ήταν τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του 1821;

Ήταν όπλο, κυρίως των ναυτικών. Πρόκειται για όπλο με πλατιά κάνη με μηχανισμό πυριτόλιθου. Ήταν ένα κοντόκαννο και ευρύστομο πυροβόλο που εξαπέλυε πολλά σφαιρίδια μαζί. Ήταν διακοσμημένο με σταυροειδή ασημένια καρφάκια.

ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ/ ΚΑΡΙΟΦΥΛΙ/ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙ/ ΝΤΟΥΦΕΚΙ

Πηγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Ήταν παλιό εμπροσθογεμές τουφέκι  με μακριά κάνη. Η κάνη του ήταν επιμηκής, κυλινδρική, σιδερένια με στόχαστρο. Στη χειρολαβή του υπάρχει κρίκος για το λουρί του όπλου. Το όπλο αυτό φτιάχτηκε και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Επανάσταση του 1821 και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα όπλα του αγώνα. Η ονομασία του προέρχεται από το όνομα του κατασκευαστή του στη Βενετία ‘Carlo Figlio’.

Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ – ΠΙΣΤΟΛΑ Ή ΡΟΚΑ

Ποια ήταν τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του 1821;

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ _ ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ

Comments are closed.